Ik wil afvallen: hoe ga ik mijn doel behalen?

Bij ons komen veel mensen met een duidelijk doel: ik wil afvallen en het liefst zoveel mogelijk, in een hele korte tijd! Want ja, dat kan ook op televisie. Wij moeten deze enthousiastelingen dan vaak afremmen, want hoe onrealistischer je doel, hoe groter de kans dat je faalt. Veel belangrijker is het om het ‘waarom’ van je doel te achterhalen. Dan kom je uiteindelijk veel verder. In deze blog vertellen we je hoe je je doel kunt behalen.

 

Stel je drijfveer achter het doel centraal

De mensen die op tv in een paar weken op een ideaal gewicht zijn, laten zelden zien wat zij daarvoor achter de schermen hebben moeten doen en laten. Lang niet iedereen heeft de tijd en het geld om zo intensief te werken aan een doel. Bovendien is het maar de vraag of zo’n aanpak voor jou de juiste is. Door je drijfveer, het ‘waarom’, te achterhalen, kom je uiteindelijk veel verder. Want je kan wel tien kilo af willen vallen, maar waarom eigenlijk? Om meer energie te hebben? Om er strakker uit te zien? Omdat de buurvrouw dat ook is gelukt?

Die drijfveer centraal stellen is misschien wel het belangrijkste als je je doel wilt halen. Je drijfveer moet je raken. Bij alles wat je doet, in goede en in slechte tijden, moet dat de achterliggende reden zijn van jouw handelen. Het zorgt ervoor dat je het behalen van je doel positief blijft benaderen. Mis je een echte drijfveer, dan is het moeilijk om door te zetten.

 

Mini-doelen vaststellen

Een groot doel behalen lukt niet van vandaag op morgen. Je krijgt altijd te maken met tegenslagen. Het kan zo een jaar duren om van goede gewoontes iets duurzaams te maken. Die goede gewoontes kan je zien als je mini-doelen die ervoor zorgen dat je je grote doel haalt. Alle mini-doelen dragen daaraan bij en als je er eentje niet haalt, heeft dat effect op een ander mini-doel.

Maar hoe stel je een mini-doel vast? Wil je bijvoorbeeld 15 kilo afvallen, dan moet je kijken naar wat er allemaal nodig is om het doel te behalen. Zodra je dit weet, kun je deze opdelen in mini-doelen. Je weet bijvoorbeeld dat 15 kilo eraf krijgen niet allemaal in de sportschool behaald gaat worden. Het gaat ook om het verbeteren van je slaap, stressmanagement en gezondere voeding. Met trainen kun je vet verbranden, maar als het met je voeding niet goed zit, heeft training weinig zin. Zo zit het ook met weinig slaap. Als je slecht slaapt, functioneert je lichaam hormonaal anders. Als je batterij ’s nachts maar voor 35% is opgeladen, sta je overdag meer open voor verleidingen.

 

Totaalpakket 

Wees je ervan bewust dat je einddoel dus bestaat uit een totaalpakket aan mini-doelen. Daarnaast is het van belang om je gedrag aan te passen aan de doelen die je gesteld hebt.

Jouw huidige gedrag heeft je gebracht waar je nu bent. Je hebt dus ‘nieuw gedrag’ nodig om je te brengen waar je heen wilt. Om alle mini-doelen te behalen is je gedrag veranderen dus essentieel. 

Hoe eet iemand die 15 kg lichter is? Hoe beweegt die persoon, hoe gedraagt die persoon zich? Kruip in de huid en doe wat je moet doen. Dat brengt je uiteindelijk bij je doel. Mocht jij ook je gewoontes willen veranderen en wil jij doelen stellen en ze behalen? Dan kun je contact opnemen met onze trainers voor coaching.

Deel dit bericht

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen:

Een weekje de sfeer proeven?

Meld je dan aan voor een gratis proefweek. Zo kun je zelf ontdekken hoe leuk het is om deel te nemen aan de lessen bij INVORMsport. Tegelijkertijd kunnen wij jou alles uitleggen over de werkwijze bij ons en helpen wij je met de juiste combinatie van workouts, coaching, expertise en prijs. Geheel vrijblijvend met een persoonlijk advies op maat! Dat wat het beste werkt voor jou.

Vul jouw gegevens in en dan nemen we contact met je op voor het plannen van je proefweek. Of bel direct naar 06 16 94 78 571 voor meer informatie.

Liever direct lid worden? Meld je hier aan!