Afspraken met jezelf vs afspraken met anderen

Misschien is de sportschool wel dé plek waar je de meeste excuses hoort.

Of om in de termen van dit onderwerp te blijven, misschien is de sportschool wel hét onderwerp waar mensen de meeste afspraken met zichzelf maken, en niet nakomen.

Dat is niet gek want er zijn heel veel mensen die vinden dat ze naar de sportschool moeten en misschien wel evenveel mensen die liever niet gaan. Als je dan voor jezelf besloten hebt dat je gaat, ontstaat er in eerste instantie een goed gevoel! Ik heb de stap gezet, ik heb me aangemeld bij de sportschool.

Interne dialoog

Maar als het moment daar is, ontstaat de weerstand. Je hebt helemaal geen zin en direct hoor je een orkest aan ‘interne dialogen’. Een interne dialoog is dat stemmetje in je hoofd die tegen je praat als je (bijvoorbeeld) dingen gaat doen die je liever niet doet. 

 • Kan ik morgen niet beter gaan?
 • Ben ik nu niet te moe om te sporten?
 • Ik heb eigenlijk nog heel veel andere dingen te doen.
 • Wat nu als mensen me daar allemaal raar aankijken?
 • Ik weet eigenlijk helemaal niet wat ik moet doen, misschien kan ik me er beter eerst in verdiepen.
 • Kan ik niet beter eerst gaan wandelen om conditie op te bouwen?

Afspraken met anderen

Wanneer je een afspraak maakt met een ander, dan hou je je daar het liefste aan. Je afspraak niet nakomen levert altijd een vorm van ongemak. Je moet de ander namelijk teleurstellen en dat doe je liever niet. Daarom kom je je afspraak liever na, of zorg je dat je een goed klinkend excuus hebt.

Afspraken met jezelf 

Een afspraak met jezelf is gemakkelijker te verbreken.

Wanneer je een afspraak maakt met jezelf, bijvoorbeeld: 

 • Ik ga van het weekend geen alcohol drinken 
 • of maandag begin ik met sporten
 • of vanaf nu ga ik niet meer snoozen in de ochtend maar meteen m’n bed uit

Dan is er niemand die jou erop aan kijkt als je je niet aan je afspraak houdt. Tenzij je deze natuurlijk hardop uitspreekt en deelt met mensen in je omgeving. Dat is mijn eerste tip.

Besluit je iets te gaan doen dat goed voor je is, maar wat je liever niet doet, vertel het zoveel mogelijk mensen. Creëer sociale controle.

Redenen en excuses

Zodra het moment daar is om te gaan sporten, laat je je in de maling nemen door je interne dialoog die in staat is allemaal goed klinkende redenen en excuses te bedenken waarom je niet nu zou moeten gaan sporten maar dit ook op een later tijdstip kunt doen. Terwijl het enige moment dat je actie kunt ondernemen NU is. Het verleden is dood, en de toekomst bestaat niet.

Dit is de reden waarom je heel veel dingen wilt, maar ze uiteindelijk niet doet. Bijna alles dat goed voor je is, levert weerstand op wanneer je eraan begint. Denk aan; 

 • Gezond eten
 • Op tijd naar bed gaan
 • Geen alcohol drinken
 • Sporten
 • Een planning maken

Het goede gevoel komt pas later. In de toekomst. Maar die bestaat niet. Daar houdt jouw interne dialoog geen rekening mee.

Dingen die slecht voor je zijn, leveren direct een goed gevoel op. Denk aan;

 • Een zak chips leeg eten op de bank
 • Nog een aflevering kijken van je favoriete serie 
 • Alcohol drinken
 • Wat extra rust nemen
 • Lekker op je af laten komen wat de dag je brengt

De oplossing

Maar wat is nu de oplossing, hoor ik je denken? Hoe pak ik dit aan?

Maak een planning, en hou je hieraan.

Als voorbeeld gebruik ik weer het bezoek aan de sportschool. Die is beeldend.

Plan je afspraak naar de sportschool in, zoals je deze ook maakt met anderen. Zet hem in je agenda en hou je eraan wat er ook gebeurt. Nu is het in ons hectische leven altijd mogelijk dat er een onvoorziene situatie ontstaat waardoor het niet handig of zelfs niet mogelijk is om te gaan sporten.

Verzet je afspraak

Verzet je sportmoment naar een ander moment in dezelfde week.

Wanneer je tot de conclusie komt dat jouw sportmoment niet doorgaat, haal hem dan niet uit je agenda maar zorg dat er een alternatief voor komt. Accepteer nooit dat deze komt te vervallen. Als je hieraan begint is het einde zoek en zal je jezelf in de maling blijven nemen.

Wanneer het gaat om goede voornemens zoals ‘ik drink van het weekend geen alcohol’, dan kun je dit natuurlijk ook in je agenda zetten.

De belangrijkste boodschap hier is dat als je besluit geen alcohol te drinken, je dit hardop uitspreekt. Deel het met mensen om je heen. En accepteer geen enkel goed klinkend excuus als het moment daar is. Want er zijn redenen en excuses. Die zijn er altijd.

Zeg wat je doet en doe wat je zegt! 

Deel dit bericht

Een weekje de sfeer proeven?

Meld je dan aan voor een gratis proefweek. Zo kun je zelf ontdekken hoe leuk het is om deel te nemen aan de lessen bij INVORMsport. Tegelijkertijd kunnen wij jou alles uitleggen over de werkwijze bij ons en helpen wij je met de juiste combinatie van workouts, coaching, expertise en prijs. Geheel vrijblijvend met een persoonlijk advies op maat! Dat wat het beste werkt voor jou.

Vul jouw gegevens in en dan nemen we contact met je op voor het plannen van je proefweek. Of bel direct naar 06 16 94 78 571 voor meer informatie.

Liever direct lid worden? Meld je hier aan!