Waarom is sporten goed voor je gezondheid?

Sporten heeft talloze voordelen voor je gezondheid. Niet alleen helpt het bij het behouden van een gezond gewicht, maar het vermindert ook het risico op chronische ziekten en verbetert je mentale welzijn. In deze blog zullen we de vele redenen bespreken waarom sporten goed voor je gezondheid is en waarom het een essentieel onderdeel van je levensstijl zou moeten zijn. Of je nu een fanatieke sporter bent of net begint met een nieuwe sport, je zult merken dat sporten een positieve invloed heeft op zowel je fysieke als mentale gesteldheid en ook een grote sociale impact heeft. Lees verder om te ontdekken hoe sporten je kan helpen een gezonder en gelukkiger leven te leiden.

Fysieke gezondheid

Sporten is goed voor onder andere je fysieke gezondheid. Niet allen zijn even zichtbaar, maar dat betekent niet dat ze niet belangrijk zijn. Hieronder de redenen waarom sporten goed is voor je fysieke gezondheid.

Sporten is goed voor je hart 

Regelmatige lichaamsbeweging versterkt het hart, verbetert de bloedcirculatie en verlaagt het risico op hartaandoeningen. Zowel cardio als krachttraining zijn goede sporten om aan je hartgezondheid te werken.

Gewichtsbeheersing

We worden met z’n allen steeds zwaarder. Niet gek natuurlijk want taken en veel bewegingen worden overgenomen door machines, en er zijn ontelbare voedingsmiddelen te krijgen die onweerstaanbaar lekker zijn. Aan de ene kant moet je een beresterk karakter hebben om nee te kunnen zeggen, en aan de andere kant worden we continu verleid om comfortabele keuzes te maken.

Sporten helpt bij het vasthouden van een gezond gewicht en het verminderen van overtollig lichaamsvet doordat je ten eerste calorieën verbrandt door te bewegen. Daarnaast ga je ook spiermassa opbouwen en hoe meer spiermassa je hebt, hoe meer vet je verbrandt. Natuurlijk is alleen sporten niet de oplossing voor gewichtsbeheersing en is gezonde voeding ook belangrijk. Kijk daarom naar onze recepten voor ideeën om gezond te eten.

Het verkleint de kans op diabetes

Naast gewichtsbeheersing kan sporten helpen bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel door het verbeteren van de insulinegevoeligheid. Dit betekent dat het lichaam efficiënter kan omgaan met insuline, het hormoon dat verantwoordelijk is voor het reguleren van de bloedsuikerspiegel. Hierdoor zal de kans op diabetes type-2 afnemen.

Spier- en botgezondheid

Wanneer je graag blessurevrij blijft, dan is sporten een goed idee. Veel fysieke klachten lijken ‘ineens’ te ontstaan. Dit is niet het geval. Veel fysieke klachten worden ineens merkbaar, voelbaar. Maar dit is een geleidelijk proces van zwakker wordende botten en spieren. Ook ouderdom speelt hierbij een rol en dan vooral voor vrouwen is het risico op botontkalking (ook wel osteoporose genoemd) groter door de menopauze. Iets meer dan 1% van de mannen en 8% van de vrouwen ouder dan 65 jaar lijdt aan osteoporose.

Gelukkig kan sporten hiertegen helpen, omdat het de groei en het behoud van sterke spieren en botten bevordert. Ten eerste door je lichaam te belasten (dus niet overbelasten) gaat je bot extra botcellen aanmaken om de belasting aan te kunnen. Daarnaast kan sporten spiergroei bevorderen. Tijdens het sporten worden de spieren belast en ontstaan er kleine microscheurtjes in de spiervezels. Dit proces stimuleert de spieren om te herstellen en sterker te worden.

Ten derde zal sporten ook de doorbloeding verbeteren, waardoor voedingsstoffen en zuurstof beter naar de botten en spieren worden getransporteerd. Dit bevordert de gezondheid en groei van deze weefsels.

Versterking van het immuunsysteem

Regelmatige lichaamsbeweging kan het immuunsysteem stimuleren, wat kan bijdragen aan minder snel ziek worden. Niet alleen door een betere bloedcirculatie waarbij de immuuncellen de ziekteverwekkers sneller op kunnen sporen, maar ook zorgt sporten ervoor dat er minder ontstekingen ontstaan in het lichaam.Het werkt dus preventief.

Verhoogde levensduur

En als laatste is regelmatige fysieke activiteit geassocieerd met een langer en gezonder leven. En wie wil dat nou niet?!

 

Mentale gezondheid

Naast alle fysieke voordelen van sporten zorgt het er ook voor dat je een blijer en vrolijker mens wordt! Hieronder uitleg hoe.

Stressvermindering

Bij sporten komt het hormoon endorfine vrij, ook wel het “gelukshormoon” genoemd, wat kan leiden tot een verbeterde stemming. Ten tweede zorgt voldoende lichaamsbeweging ervoor dat het stressniveaus verlaagt en de algehele mentale gezondheid ook verbetert. Iedereen heeft een andere uitlaatklep voor  de stress van alledag, maar sporten is in ieder geval een goede en gezonde manier om alle negatieve energie eruit te werken.

Slaapkwaliteit

Regelmatig sporten kan ook bijdragen aan een betere slaapkwaliteit. De fysieke inspanning zorgt ervoor dat je slaapcyclus beter wordt gereguleerd. Hierdoor kan je beter en dieper slapen. Wat ook weer een positief effect heeft op je energieniveau.

Verbeterde cognitieve functies

Er hebben inmiddels al meerdere onderzoeken plaatsgevonden die aantonen dat lichaamsbeweging de cognitieve functies kan verbeteren, waaronder concentratie, geheugen en leervermogen. En dat heeft uiteraard weer verdere voordelen tijdens bijvoorbeeld je werk.

Verbeterd zelfbeeld en meer zelfvertrouwen

Het behalen van sportieve doelen zorgt ervoor dat je zelfbeeld groeit. Sterker nog, iedere keer dat je een doel stelt en deze behaalt, groeit je zelfvertrouwen. 

 

Sociale voordelen

Uiteraard is sporten ook heel gezellig. Er zijn meerdere plekken (INVORMsport ;-)) waar je in groepsverband kunt sporten. Je leert hier nieuwe mensen kennen en maakt misschien wel nieuwe vrienden. Een nieuwe sportomgeving kan goed helpen bij het opdoen van nieuwe contacten wanneer je bijvoorbeeld net bent verhuisd.

Als laatste is het belangrijk op te merken dat het soort sport en de intensiteit ervan kunnen variëren afhankelijk van individuele behoeften en gezondheidsdoelen. Het is altijd verstandig om medisch advies in te winnen voordat je begint met een nieuw trainingsprogramma, vooral als er bestaande gezondheidsproblemen zijn.

Ben je daarna klaar om aan de slag te gaan, dan staan wij bij INVORMsport voor je klaar. 

Deel dit bericht

Een weekje de sfeer proeven?

Meld je dan aan voor een gratis proefweek. Zo kun je zelf ontdekken hoe leuk het is om deel te nemen aan de lessen bij INVORMsport. Tegelijkertijd kunnen wij jou alles uitleggen over de werkwijze bij ons en helpen wij je met de juiste combinatie van workouts, coaching, expertise en prijs. Geheel vrijblijvend met een persoonlijk advies op maat! Dat wat het beste werkt voor jou.

Vul jouw gegevens in en dan nemen we contact met je op voor het plannen van je proefweek. Of bel direct naar 06 16 94 78 571 voor meer informatie.

Liever direct lid worden? Meld je hier aan!

Onbeperkt sporten voor €39,75 ?

25%

korting per maand