Krachttraining voor vrouwen: 7 tips

BY Krista | 17 oktober 2023 | LEESTIJD: 4 MIN

Krachttraining is voor iedereen, maar voor vrouwen is het extra belangrijk om botontkalking tegen te gaan op latere leeftijd.Maar hoe begin je  met krachttraining als je nog geen ervaring ermee hebt en waar moet je op letten? Wij hebben daarom 7 tips voor je op een rijtje gezet om goed te starten met sterker worden en het nog vol te houden ook.

Tips voor krachttraining

Hieronder 7 tips van onze trainers om krachttraining te starten en door te zetten. 

Stel realistische doelen

Stel realistische en haalbare doelen op basis van je fitnessniveau en pas deze doelen aan naarmate je sterker wordt. Krachttraining is voor vrouwen net zo gunstig als voor mannen, en het kan een vast onderdeel zijn van een gezonde en actieve levensstijl. 

Ook is het altijd raadzaam om met een gezondheidsprofessional te praten voordat je aan een nieuw trainingsprogramma begint, vooral als je gezondheidsproblemen hebt of zwanger bent.

Begin met lichte gewichten

Vooral als je net begint is het essentieel om niet meteen te zware gewichten erbij te pakken. Begin juist met lichte gewichten of weerstandsbanden om blessures en overbelasting te voorkomen. Langzaam opbouwen!

Focus eerst op de techniek

Start je fitnessreis door in eerste instantie verschillende oefeningen uit te zoeken waarmee je je volledige lichaam traint/belast. Zorg ervoor dat je deze selectie van oefeningen volledig beheerst. Wanneer je jezelf aanleert om de technieken goed toe te passen zal je dat in de toekomst enorm veel plezier brengen in:

  • Voorkomen van blessures.
  • Je hebt minder zware gewichten nodig voor een beter resultaat!
  • Omdat je met een goede techniek de spieren over de volledige lengte belast.

Overweeg het inschakelen van een trainer voor enkele sessies om je de basisprincipes bij te brengen.

Combineer krachttraining met cardio-oefeningen voor een algehele gezonde en gebalanceerde fitnessroutine. Denk hierbij eerder aan rope swings, sprints, prowler en airbike in plaats van wandelen/joggen op de loopband of fietsen op de home- of crosstrainer.

Varieer je training

Voeg variatie toe aan je trainingsroutine om alle spiergroepen aan te spreken en verveling te voorkomen. Overdrijf dit overigens niet, want je wilt wel een bepaalde structuur handhaven om progressie bij te kunnen houden.

Maar blijf niet te lang hangen bij lichtere gewichten

Als beginner is het verstandig om te beginnen met lichtere gewichten en langzaam de intensiteit te verhogen om letsel te voorkomen en de techniek te verbeteren.

Hierin schuilt wel het gevaar dat je jezelf gaat wijsmaken dat je techniek nóg iets beter moet. Dat je dit echt al heel zwaar vindt, dat je vandaag niet zo’n goede dag hebt enz.

Voor je het weet ben je 3x per week een uur kwijt aan enkel een beetje bewegen. Wat beter is dan niets doen maar er niet voor zal zorgen dat je vooruitgang boekt. En dat is zonde!

Neem rust en luister naar je lichaam

Rust is net zo belangrijk, zo niet belangrijker dan de training zelf. Luister naar je lichaam en geef het de tijd om te herstellen. Een mogelijkheid hierin is om spiergroepen met elkaar af te wisselen of verschillende manieren van training toe te passen. Op deze manier is het mogelijk om dagelijks te trainen én voldoende rust in te bouwen.

Eet gezond

Ondersteun je krachttraining met een gebalanceerd dieet dat voldoende eiwitten, koolhydraten en gezonde vetten bevat. Genoeg voedingsstoffen binnen krijgen is essentieel voor je gezondheid en het opbouwen en behouden van je kracht. Mocht je ideeën nodig hebben voor gezonde recepten, lees dan verder in onze recepten blogs.

 

Mocht je interesse hebben in krachttraining, maar weet je niet waar te beginnen, neem dan contact op met onze trainers voor meer informatie. Onze trainers helpen je graag verder met bijvoorbeeld het maken van een sportschema of coaching.

 

Wijkse ondernemer? Meld je aan voor de gratis performance sessie

X