fbpx

My road 2 Ironman [deel 4]

Een verslagje is alweer even geleden en er is weer genoeg gebeurd om over te schrijven!!

  • Mijn 1e tijdrit van m’n leven!
  • Blessures en ziek zijn hoort er ook allemaal bij!
  • Mijn 1e triathlon in bijna 5 jaar!! NK Triathlon Nieuwkoop halve afstand

Mijn 1e tijdrit van m’n leven!

15 april heb ik m’n eerste tijdrit van m’n leven gereden, Knipscheer Tijdrit Almere.

De weersomstandigheden waren pittig, veel regen en wind en aangezien ik niet de beste fietser ben is een nat wegdek wel iets dat mij afremt.

Ik wilde kosten wat kost op de fiets blijven zitten en bochten halen de vaart er dan redelijk uit. Uiteindelijk zorgde dit voor een eindtijd van 1:08:48 en een gemiddelde snelheid van 37,33 km/u waar ik niet tevreden over was. Dit kwam met name omdat ik te snel gestart ben en me liet verleiden om hard te rijden op de stukken met wind mee. Ik reed hier met wattages boven de 300w terwijl 280-290w het doel was.

Blessures en ziek zijn hoort er ook allemaal bij!
3 dagen later startte ik met een fietstraining en ontdekte ik plotseling een blessure in m’n rechter bil. Erg vervelend want direct als ik ging hardlopen of fietsen kwam het op en kon ik niet meer verder. Daarnaast werd ik gepest door een buikgriep waardoor ik ook het zwembad niet in durfde, ik kon slecht eten en voelde me daardoor steeds zwakker worden. Het grote voordeel was wel dat ik het allemaal tegelijk had en niet na elkaar

Na anderhalve week probeerde ik het weer op de fiets en direct kwamen de klachten weer terug. Ik besloot uit frustratie door de pijn heen te trappen en verbazend genoeg nam deze langzaam aan af! Lekker, na ander halve week kon ik de draad weer oppakken!

Mijn 1e triathlon in bijna 5 jaar!! NK Triathlon Nieuwkoop halve afstand
Uiteraard merkte ik wel dat ik ingeleverd had, de buikgriep was inmiddels ook over maar ik was wel 3 kg lichter en voornamelijk de fietstrainingen gingen moeizaam. Gelukkig had ik nog een paar weken tot m’n eerste triathlon wedstrijd, want deze had ik afgelopen zondag (21 mei) in Nieuwkoop. Het NK Triathlon halve afstand (1,9km zwemmen-90 km fietsen en 21,1 km hardlopen)

Voor mij was deze wedstrijd qua timing en afstand perfect! Ik heb nu nog 3 maanden tot Kalmar (19 augustus) en de afstand is mooi om de vorm te bekijken.

Ik had van m’n coach de doelen meegekregen voor het zwemmen, fietsen en lopen;

Zwemmen:
Probeer tempo strak te houden en maak zo min mogelijk meters, tja wat moet je er meer over zeggen?!

Fietsen:
Vermogen tussen de 250-270w

Hardlopen:
+/- 4:25 min/km

Alles bij elkaar zou dit ongeveer betekenen dat ik het zwemmen in 30 minuten zou doen, fietsen in 2:30 uur en lopen rond de 1:33 uur. Uiteraard komt er wat tijd bij voor het wisselen tussen de onderdelen dus net boven de 4:30 zou hier dan bij passen (4:33 excl wissels.

Zelf wilde ik stiekem finishen onder de 4:30 uur. De reden hiervoor is omdat ik Kalmar binnen de 09:00 uur wil doen. Mocht dit lukken dan heb ik nog 3 maanden de tijd om mn duurvermogen te verbeteren en aangezien daar mijn kracht ligt acht ik dat realistisch.

Zwemonderdeel

De start van het zwemonderdeel was in de Nieuwkoopse plassen ofwel Nieuwkoopse modderpoel… Tenminste, daar leek het meer op.

Na de eerste ronde (van 2) keek ik of ik op schema lag maar toen bleek dat mijn timer niet aanstond, reden onbekend. Al zwemmend heb ik deze geactiveerd en geprobeerd de 2e ronde uiteraard zo goed mogelijk door te komen. Uiteindelijk zat ik om 13:05 uur op de fiets (met 98 deelnemers voor me) en later bleek dat ik dus 32 minuten over het zwemmen gedaan had en 3 minuten over de wissel. Het was namelijk best een stukje lopen en bij aankomst bleek ook nog dat m’n fietscomputer uit stond. Dat gebeurt
automatisch na 15 min inactief zijn en dat was ik vergeten. Beginnersfoutje laten we maar zeggen.

Fietsonderdeel

Tijdens het fietsen merkte ik dat mn hartslag redelijk hoog was (169sl/m) dus ik startte bewust rustig alhoewel ik al vrij snel m’n hartslag zag dalen en de snelheid oplopen, dit was een goed teken! Mijn benen hebben er zin in! De eerste ronde kwam ik door met een gemiddelde snelheid van 37,2 km/u. Als ik dat zou vasthouden met het “gemak” van de eerste ronde dan zou ik daar erg tevreden mee zijn!

Het grote verschil dat ik merkte ten opzichte van jaren geleden is dat de fietsers me normaal om de oren vlogen en dit gebeurde niet meer! Op de positie waar ik me bevond in het deelnemersveld was ik zelf één van de snellere fietsers. De mannen die me inhaalde zag ik vaak even later wel weer terug.

Uiteindelijk is gebleken dat ik 73e tijd neergezet heb van alle (239) mannelijke NK deelnemers. Hier ben ik zeker tevreden over aangezien ik van redelijk ver kom (ik fiets pas een half jaar serieus). En ik was weer een paar plekjes opgeschoven in het totaal klassement waar ik serieus geen seconde mee bezig ben geweest!

Ik ben de hele toch bezig geweest met m’n wattage, ga ik er niet overheen, word ik niet overmoedig en genieten! Genieten van het weer, van de lekkere rit en van m’n geweldige fiets!! Wat een apparaat! Het kost een vermogen maar als ik zie wat een plezier deze fiets me oplevert dan is het me elke cent waard, credits voor Jeroen van Geelen van Tri-Run die me deze geadviseerd heeft na bikefit.

Tijdens het fietsen was me al wel opgevallen dat de route uiteindelijk iets langer zou uitvallen. Na ruim 93 km en 2:27:50 uur verder kwam ik aan in de laatste wisselzone. Ik heb een gemiddelde getrapt van 37,4km/u waar ik zeker tevreden over ben aangezien ik tijdens de tijdrit van 42km een lager gemiddelde trapte J

Looponderdeel

En toen de start van het looponderdeel! Altijd spannend om te bekijken wat de schade van het fietsen is geweest! Ik had de opdracht gekregen om 4:25 min/km te lopen, in het begin zat ik daar iets boven. Onderweg tijdens de 1e ronde van 4 moest ik nog even een sanitaire stop houden van 45 seconde en als ik het me goed herinner is dit het enige moment geweest dat ik voorbij gelopen ben. Qua conditie ging het lopen echt gemakkelijk, ik kon de snelheid goed vasthouden en m’n hartslag lag nog lager dan de hartslag waar ik een marathon mee loop. Toch werd het na 3 rondes wat pittiger, niet zwaar maar wel zwaarder dan ik had gehoopt aangezien ik niet vind dat het loop tempo hoog lag. Klaarblijkelijk moeten die dunne pootjes van mij nog een beetje wennen aan lopen na fietsen maar goed, ook daar heb ik nog 3 maanden de tijd voor!!

Uiteindelijk finishte ik met het gemiddelde tempo dat exact overeen kwam met het doel maar wel iets sneller (1:31:15 uur) aangezien het parcours volgens mijn horloge iets korter was (+/- 400 meter).

Uiteindelijke tijd: 4:37:28. Hier ben ik meer dan tevreden over aangezien het fietsparcours ruim 3 km langer was en het zwemmen niet volgens verwachting ging. Ik heb het fietsen boven verwachting gedaan en het lopen precies volgens plan. Dan kun je denk ik alleen maar tevreden zijn!!

Uiteraard werd de dag voor mij helemaal compleet gemaakt door de geweldige organisatie, echt heel goed gedaan door Stichting Triathlon Nieuwkoop, het weer!

Echt een geweldig mooie dag voor zo’n evenement voor zowel sporter als supporters en mijn crew bestaande uit Krista, mn moeder Marian en vriend Ron en mijn nichtjes Lynn en Lente. En als laatste natuurlijk: Tess!!! Dat is toch super mooi voor een vader dat je elke keer je dochter van ruim 2 jaar oud langs de kant ziet “ Heeeeeeee Papaaaaaaa”

Geweldige dag! Geweldige ervaring en nu weer vol aan de bak voor de volgende;
4 juni : Olympische afstand Triathlon Amsterdam Nieuw-West

1 juli : Halve afstand Didam (Leuk want die heb ik al eens eerder gedaan in 2012)

Oké, bedankt voor het lezen, ik ga trainen!!

Sponsoren

Mocht jij dit nu een leuke uitdaging vinden en vind je het leuk om je naam of de naam van je bedrijf te koppelen aan mijn avontuur dan kun je mij natuurlijk altijd sponsoren!

Na mijn vorige blog kan ik al met trots melden dat de volgende mensen zich aangemeld hebben als sponsor:

  • Bart Meijer
  • Denise van Milt
  • App’SASsist www.Appsassist.nl (Saskia Kuijer)
  • INVORMsport
  • Sjoerd Lubbers
  • Dick & Hilde Quaadgras, Jachthaven de Lunenburg

wk ironman jeroen zwemmen

Recente berichten

Doelen halen? Ga op zoek naar je drijfveer

Doelen halen? Ga op zoek naar je drijfveer Bij ons komen veel mensen met een duidelijk doel. Men wil afvallen, het liefst zoveel mogelijk in een hele korte tijd. Want ja, dat kan op televisie ook. Wij moeten deze enthousiastelingen dan vaak afremmen. Want hoe...

Lees meer

Ja, ik wil graag weten wat INVORMsport voor mij kan betekenen!